Syksyn voimaannuttavat elementit löytyvät luonnosta, kodista, valosta ja lämmöstä

10.10.2017 • Saboran blogisti

Luonto on meille suomalaisille luontainen ja tärkeä voimaannuttava kokemus joka vuodenaikana, mutta erityisesti syksy on monien ihmisten lempivuodenaika luonnossa. Metsistä löytyy marjoja ja sieniä poimittavaksi ja toisaalta puunlehtien väriloisto on kaunista ihasteltavaa ennen kuin ne tipahtelevat pois talven tieltä. Lapset rakastavat syyssateiden jättämissä vesilätäköissä pomppimista ja lehtikasaan on ihastuttavaa kellahtaa hetkeksi kikattelemaan.

 Joskus tekee mieli lähteä retkeilemään lähiluonnosta hieman kauemmas. Esimerkiksi koko perheen viikonloppuretkeä tai pitempää syysloman luontokokemusta on hyvä suunnitella vaikkapa luontoon.fi -sivustoa apunaan käyttäen, sieltä löytyy tietoa mahdollisista retkeilypaikoista ja aktiviteettivinkkejä, joista jokainen voi poimia itselleen sopivimmat. Reippaan syksyisen ulkoilun jälkeen on mukavaa tulla sisälle lämpimään, kattaa vaikkapa kuuma keittoateria pöytään ja nauttia viileän ulkoilman jälkeen sisätilan lämmöstä ja rauhallisesta hetkestä perheen kanssa.

Luonnon lisäksi suomalaiset tietysti rakastavat saunomista jokaisena vuodenaikana, mutta syksyn viiletessä ja iltojen hämärtyessä siinäkin on usein erilainen tuntu. Enää ei istuta tunteja kesämökin saunankuistilla isossa porukassa tai hypätä välillä laiturilta veteen vilvoittelemaan, saunomisesta tulee taas intiimimpi ja yksityisempi kokemus. Jos saunomiseen ei ole mahdollisuutta, lämmin suihku tai kylpy toimii myös rentouttavana elämyksenä.

Kaikkia aktiivinen ulkoilu ei kuitenkaan houkuta syksyllä ja silloin täytyy keksiä jotain muuta rentoutumiseen ja hyvinvoinnin edistämiseen. Syksy suorastaan kutsuu pysähtymään ja nauttimaan kodin rauhasta. Kesälomalla on usein paljon tekemistä niin ulkona kuin erilaisissa lomareissuissakin, joten sen jälkeen on hyvä antaa itselleen lupa ottaa syksy vähän rauhallisemmin ja keskittyä olemaan vähemmän liikkeessä ja enemmän kotona. Kodin kuuluisi olla se paikka, jossa ladataan akkuja ja kerätään voimia jaksaa arjessa. Nykyihmisen kiireiden keskellä on siis toisinaan hyvä muistuttaa itseään, että aina ei tarvitse olla menossa vaan on lupa ottaa rauhallisemmin.

Pienilläkin sisustusratkaisuilla kotiin voi luoda itseään rentouttavan ja rauhoittavan tunnelman. Hämärtyvissä syksyilloissa on hyvä hiljentyä ja antaa itsensä vapautua stressistä. Valaistukseen kannattaa panostaa, sillä luonnonvalon vähentyessä keinovalo toimii tärkeänä vuorokausirytmin säätelijänä ja toisaalta jos on taipumusta kaamosmasennuksen oireisiin, kirkas valo toimii myös mielen virkistäjänä.

 Toiset hakevat rentoutumiseen apua joogasta tai mielikuvaharjoitteista, toisille toimii paremmin musiikin kuuntelu tai kirjan lukeminen. Pääasia on, että antaa aivojen vapautua arjen asioista ja keskittyy sellaiseen, mikä tuo hyvää oloa itselle.

Lämpöiset sukat jalassa, neuleeseen tai vilttiin kietoutuneena sohvalle lempimusiikin ja kirjan tai hyvän elokuvan ääreen, takkatuli tai kynttilänvalo tuomassa tunnelmaa, lämpöä ja valoa. Kädessä kupillinen kuumaa juotavaa. Siinä on oma reseptini ihanaan, voimaannuttavaan syysiltaan. Millainen on sinun tapasi voimaantua syksystä?


Tietoa kirjoittajasta Saboran blogisti

Hyvävointi-blogin kirjoittaja on Saboran työntekijä, reilu kolmekymppinen nainen ja kahden lapsen äiti. Elämän keskiössä on ajatus tasapainosta terveellisten elämäntapojen ja pienten nautintojen yhdistämisessä, arjessa jaksaminen vaatii molempia. Myös luonnonläheisyydestä, kuntoliikunnasta ja lukuharrastuksesta tulee ammennettua energiaa ja hyvää oloa.

Jätä kommentti

Voit kommentoida nimettömänä tai rekisteröidä nimimerkin.

Kirjaudu sisään ennen kommentin jättämistä, jos haluat jättää kommentin rekisteröidyllä nimimerkilläsi.
Liity Hyvävointi-ryhmään


Hyvävointi-ryhmä palvelee aktiivisia ihmisiä, joille on tärkeää voida hyvin kaikissa elämäntilanteissa. Liittymällä jäseneksi Hyvävointi-ryhmäämme saat aina tiedon uusista päivityksistä sähköpostiisi, voit päästä osallistumaan kuluttajatutkimuksiin ja jättää palautetta sivustostamme. Tule voimaan hyvin kanssamme!

Liity Hyvävointi-ryhmään