Lapsiperheen arki voi olla uuvuttavaa – näillä nikseillä voit keventää ja sujuvoittaa arkea

06.02.2018 • Saboran blogisti

Perhearjesta ei suotta puhuta termillä "ruuhkavuodet". Sekä aika- että energiaresurssit ovat kovilla, tekemistä on loputtomasti. Naistenlehdet kehoittavat ongelmanratkaisuksi ottamaan omaa aikaa ja panostamaan parisuhteeseen, mutta tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Jos krooninen väsymys tahtoo viedä mehut, sen harvinaisen kerran kun omaa aikaa on niin löydän itseni todennäköisemmin päiväunilta kuin mistään muualta.

Viimeisen vuoden aikana olenkin koittanut miettiä, miten saisin arkeen jotain helpotusta, miten voimavarat saa riittämään kaikkeen tarvittavaan ja että jaksaisi vielä vähän virkistyäkin sillä omalla laatuajalla. Väsynyt ja äärirajoille viety aikuinen ei ole myöskään paras mahdollinen vanhempi ja tottakai haluan antaa lapsilleni niin hyvän lapsuuden kuin mahdollista. Tärkein oivallukseni on ollut, että aina ei tarvitse olla täydellistä, "ihan hyvä" riittää useimmiten. Niin kotona kuin työpaikallakin on vielä se yksi tehtävä jonka voisi tehdä heti, mutta priorisoiminen auttaa. Mielummin hoidan kolme tärkeintä ja kiireellisintä kunnolla ja siirrän vähemmän kiireellisiä eteenpäin. Näin pidän huolta siitä, että asiat etenevät sujuvasti ja toisaalta itse jaksan silti pysyä vauhdissa enkä huku taakan alle.

Vaikka mielelläni laitan ruoan itse alusta loppuun asti, on välillä hyvä olla päiviä, jolloin varaan ruoaksi eineksiä tai muuta nopeaa - ruoanlaitossa säästetyn ajan voi käyttää vaikkapa yhteiseen lautapelituokioon, joka virkistää kaikkia. Myös siivoaminen on loputon suo jos kaiken haluaa jatkuvasti olevan tiptop. Työpäivän jälkeen on hyvä joskus ummistaa silmät pieneltä kaaokselta ja todeta, että ehtii ne tavarat huomennakin pistää paikoilleen. Siivoamiseen voi myös osallistaa koko perheen sen sijaan, että yksin yrittää tehdä kaiken. Työ sujuu nopeammin ja aikaa muullekin yhteiselle puuhastelulle jää paremmin. Lapset saattavat nurista ensin siivoamisesta, mutta lupaus yhteisestä elokuvaillasta siistityssä olohuoneessa saa ainakin meillä vipinää kinttuihin.

 
Yhdessä leikitään - ja yhdessä siivotaan. Lapset osallistuvat ja auttavat usein mielellään siivoamisessa saadessaan vanhemmilta kaipaamaansa aitoa läsnäoloa.


Myös aikataulutus auttaa; etukäteen suunniteltu viikon aikataulu auttaa hahmottamaan, kuka vie/hakee lapsia harrastuksista, kenellä on mahdollinen työasioihin liittyvä iltameno ja niin edelleen. Samalla löytyy ne paikat, missä voisi olla vanhemmille mahdollista löytää kallisarvoista omaa aikaa joko yhdessä tai erikseen. Aikuisen oma aika erillisenä koko perheen arjesta on tärkeä voimavara, jonka avulla jaksaa kaikkea muuta arkeen kuuluvaa. Toisille oma liikuntaharrastus on henkireikä, joku muu nauttii siitä, että saa käydä kaupungilla istumassa kahvilassa hyvän ystävän seurassa. Kotioven sisäpuolella vietetty oma aika ei ainakaan minulle ole toiminut tehokkaasti virkistävänä, sillä joko ne tekemättömät kotityöt stressaa mieltä tai aika muuten vain valuu johonkin, mistä ei samalla tavalla virkistävää vaikutusta synny. Kun selvästi kaipaan irtiottoa arjesta, suosin siis vaihtoehtoja, joissa pääsee täysin irti arjen ympyröistä hetkeksi.

Meillä suomalaisilla on vahva ajatus siitä, että kukin hoitaa itse kotinsa ja lapsensa. Avun pyytämiseen on monesti varsin iso kynnys. Ydinperheajattelussa isovanhempien auttava rooli ei myöskään ole itsestäänselvyys. Jos mahdollista, hyödynnä sukulaisten tai ystävien apua lapsenhoidossa tai palkkaa lastenhoitaja silloin tällöin, on vahvuutta tarttua apuun jos tuntuu että arki kaatuu niskaan tai omat voimat ei riitä. Yhä useammassa kodissa käykin jo siivousapua viikko- tai kuukausitasolla, jos tämänkaltainen arjen helpotus on mahdollista niin se kannattaa hyödyntää.

Toinen nykypäivän kirous on jatkuvasti läsnä olevat älylaitteet, sosiaalinen media ja muu, mikä tapaa viedä niin aikuisten kuin välillä myös lastenkin huomiota pois. Omat lapseni ovat vielä alle kouluikäisiä, haluan olla heille mahdollisimman paljon aidosti läsnä. Yritän rajoittaa niin omaa kuin lastenkin aikaa erilaisten laitteiden parissa ja silloin kun tehdään yhdessä jotakin, keskitytään aidosti siihen yhteen asiaan ja toisiimme. Arjen kiireisyys ja kireä tunnelma tuntuukin toisinaan johtuvan siitä, että ihmiset yrittävät suorittaa liian montaa asiaa yhtä aikaa; aamupalapöydässä on niin helppoa "ihan nopeasti vain" vilkaista sähköpostiin kolahtaneita viestejä mutta samalla se on pois perheen yhteisestä ajasta. Lapset oppivat esimerkistä, ja ainakin itse haluan opettaa heille läsnäolemista ja käsillä olevaan hetkeen keskittymistä.

Vielä loppuun ajatus omasta asennoitumisesta arkeen - omalla ajattelutavalla on suuri merkitys jokapäiväiseen jaksamiseen. Välillä on niitä päiviä, kun kaikki tuntuu menevän pieleen jo heti aamusta. Silloin on hyvä myös sanoa ääneen, että nyt kiukuttaa. Sekä itse että muut osaavat suhtautua tilanteeseen ohimenevänä ja antaa hiukan enemmän tilaa siinä kohtaa. Sitten kun on niitä hyviä hetkiä ja asiat sujuu, muista myös silloin sanoa se ääneen lähelläsi oleville. Minä olen ottanut usein tavaksi kiittää lapsia mukavasta päivästä yhdessä kun olen hyvää yötä heille toivottamassa. Toisinaan kertaamme yhdessä mitä mukavaa tänään tapahtuikaan ja miksi siitä tuli hyvä mieli. Kun kuuntelee, mitkä asiat saivat lapsen iloitsemaan päivästä, aikuinenkin oppii että joskus on "ihan parasta" joku sellainen asia, jota itse ei edes muistanutkaan. Tunteiden ilmaisusta ja asennoitumisesta meillä aikuisilla on ylipäätään joskus kovastikin opittavaa lapsiltamme. He unohtavat arjen nurjat asiat nopeasti ja iloitsevat niistä pienistä ilon hetkistä kauan.


Tietoa kirjoittajasta Saboran blogisti

Hyvävointi-blogin kirjoittaja on Saboran työntekijä, reilu kolmekymppinen nainen ja kahden lapsen äiti. Elämän keskiössä on ajatus tasapainosta terveellisten elämäntapojen ja pienten nautintojen yhdistämisessä, arjessa jaksaminen vaatii molempia. Myös luonnonläheisyydestä, kuntoliikunnasta ja lukuharrastuksesta tulee ammennettua energiaa ja hyvää oloa.

Jätä kommentti

Voit kommentoida nimettömänä tai rekisteröidä nimimerkin.

Kirjaudu sisään ennen kommentin jättämistä, jos haluat jättää kommentin rekisteröidyllä nimimerkilläsi.
Liity Hyvävointi-ryhmään


Hyvävointi-ryhmä palvelee aktiivisia ihmisiä, joille on tärkeää voida hyvin kaikissa elämäntilanteissa. Liittymällä jäseneksi Hyvävointi-ryhmäämme saat aina tiedon uusista päivityksistä sähköpostiisi, voit päästä osallistumaan kuluttajatutkimuksiin ja jättää palautetta sivustostamme. Tule voimaan hyvin kanssamme!

Liity Hyvävointi-ryhmään
Tilaa RSS

Terveysblogi

21.01.2019 • Saboran blogisti
Millaista on hyvä uni ja miksi se on meille tärkeää

12.12.2018 • Saboran blogisti
Jouluna herkutellaan – vältä kuitenkin vatsavaivoja

14.11.2018 • Saboran blogisti
Lemmikkieläimen kanssa eläminen tuo yllättäviäkin hyötyjä omistajalleen

10.10.2018 • Saboran blogisti
Vatsan ongelmat yleistyvät, missä syy?

17.09.2018 • Saboran blogisti
Liikunta on hyväksi paitsi keholle myös mielialalle

23.08.2018 • Saboran blogisti
Säännöllinen liikunta lapsena antaa perustan hyvinvoinnille aikuisuudessakin

23.07.2018 • Saboran blogisti
Kesälomalla matkustetaan ja vietetään aikaa yhdessä läheisten kanssa

26.06.2018 • Saboran blogisti
Blogisti testaa: Suecos Lena työkengät

21.05.2018 • Saboran blogisti
Blogisti testaa: Footner CoolActive Massager

24.04.2018 • Saboran blogisti
Nenä vuotaa, iho kutisee – onko tämä allergiaa vai muuta yliherkkyyttä?

12.03.2018 • Saboran blogisti
Akupainanta tarjoaa lääkkeetöntä helpotusta pahoinvointiin sekä lievitystä kehon monille kiputiloille

06.02.2018 • Saboran blogisti
Lapsiperheen arki voi olla uuvuttavaa – näillä nikseillä voit keventää ja sujuvoittaa arkea

09.01.2018 • Saboran blogisti
Tupakoinnin lopettaminen on yksi yleisimmistä lupauksista vuodenvaihteessa – näin onnistut pysyvästi

08.12.2017 • Saboran blogisti
Jouluun valmistautuminen luo puitteet juhlimiselle – tee joulusta omanlaisesi ja vältä turhaa stressiä

15.11.2017 • Saboran blogisti
Vatsan turvotus on kivulias vaiva

10.10.2017 • Saboran blogisti
Syksyn voimaannuttavat elementit löytyvät luonnosta, kodista, valosta ja lämmöstä

11.09.2017 • Saboran blogisti
Kylmät jalat kaipaavat liikuntaa ja lämpöä

24.05.2017 • Saboran blogisti
Hyvinvointia jaloillesi – valitse kenkäsi oikein

18.04.2017 • Saboran blogisti
Hyvä vs. huono kolesteroli – mitä kolesteroliarvosi kertovat terveydestäsi?

20.03.2017 • Saboran blogisti
Norovirus on nopeasti leviävä ja sitkeä riesa

16.02.2017 • Saboran blogisti
Tanssiminen on monipuolinen hyvän olon tuottaja

16.01.2017 • Saboran blogisti
Lupauksia paremmasta vai pysyvä elämäntapamuutos?

12.12.2016 • Saboran blogisti
Arkinen hyvinvointi koostuu pienistä mutta tärkeistä valinnoista

14.11.2016 • Saboran blogisti
Ärtyvän suolen oireyhtymä vaivaa ainakin yhtä kymmenestä

14.06.2016 • Saboran blogisti
Kesä on täällä – voidaan hyvin ja nautitaan elämästä

18.05.2016 • Saboran blogisti
Intiimialueen ongelmat – nolottaako ne?

13.04.2016 • Saboran blogisti
Sydämen asialla

10.03.2016 • Saboran blogisti
Liikkumisen ilon löytäminen

09.02.2016 • Saboran blogisti
Matkustaminen on odotettu ilo – kunhan pysymme terveenä

12.01.2016 • Saboran blogisti
Talvi saa ihon kuivumaan ja kantapäät halkeilemaan

08.12.2015 • Saboran blogisti
Karpalosta on moneksi

09.11.2015 • Saboran blogisti
Pimeän vuodenajan haasteet

07.10.2015 • Saboran blogisti
Hyvää vointia eri näkökulmista

Lisää aiheesta

09.11.2015 • Saboran blogisti
Pimeän vuodenajan haasteet

12.01.2016 • Saboran blogisti
Talvi saa ihon kuivumaan ja kantapäät halkeilemaan

13.04.2016 • Saboran blogisti
Sydämen asialla

14.06.2016 • Saboran blogisti
Kesä on täällä – voidaan hyvin ja nautitaan elämästä

14.11.2016 • Saboran blogisti
Ärtyvän suolen oireyhtymä vaivaa ainakin yhtä kymmenestä

12.12.2016 • Saboran blogisti
Arkinen hyvinvointi koostuu pienistä mutta tärkeistä valinnoista

16.01.2017 • Saboran blogisti
Lupauksia paremmasta vai pysyvä elämäntapamuutos?

20.03.2017 • Saboran blogisti
Norovirus on nopeasti leviävä ja sitkeä riesa

18.04.2017 • Saboran blogisti
Hyvä vs. huono kolesteroli – mitä kolesteroliarvosi kertovat terveydestäsi?

10.10.2017 • Saboran blogisti
Syksyn voimaannuttavat elementit löytyvät luonnosta, kodista, valosta ja lämmöstä

15.11.2017 • Saboran blogisti
Vatsan turvotus on kivulias vaiva

08.12.2017 • Saboran blogisti
Jouluun valmistautuminen luo puitteet juhlimiselle – tee joulusta omanlaisesi ja vältä turhaa stressiä

12.03.2018 • Saboran blogisti
Akupainanta tarjoaa lääkkeetöntä helpotusta pahoinvointiin sekä lievitystä kehon monille kiputiloille

24.04.2018 • Saboran blogisti
Nenä vuotaa, iho kutisee – onko tämä allergiaa vai muuta yliherkkyyttä?

23.07.2018 • Saboran blogisti
Kesälomalla matkustetaan ja vietetään aikaa yhdessä läheisten kanssa

23.08.2018 • Saboran blogisti
Säännöllinen liikunta lapsena antaa perustan hyvinvoinnille aikuisuudessakin

10.10.2018 • Saboran blogisti
Vatsan ongelmat yleistyvät, missä syy?

14.11.2018 • Saboran blogisti
Lemmikkieläimen kanssa eläminen tuo yllättäviäkin hyötyjä omistajalleen

12.12.2018 • Saboran blogisti
Jouluna herkutellaan – vältä kuitenkin vatsavaivoja

21.01.2019 • Saboran blogisti
Millaista on hyvä uni ja miksi se on meille tärkeää