Korvien puhdistaminen on osa päivittäistä hygieniaa

Korvat on hyvä kuivata uimisen ja hiustenpesun jälkeen, jotta korviin ei jäisi ylimääräistä kosteutta. Samalla korva puhdistuu liasta ja pölystä. Kostea, likainen korva on altis tulehduksille. Korvien puhdistamisessa tulee kuitenkin olla tarkkana: pumpulipuikkoja tai mitään muutakaan ei tulisi työntää syvälle korvaan.

Korvavaha – korvan luonnollinen suoja

Korvavaha eli vaikku suojaa korvakäytävän ihoa ja estää tulehdusten syntymistä. Yleensä vaha valuu pikkuhiljaa kohti korvakäytävän suuta samalla kuivuen. Korvien uloimmasta osasta vaha on helppo puhdistaa. Korvavaha aiheuttaa ongelmia silloin, kun sen luonnollinen kuljetusmekanismi on häiriintynyt, tai sitä erittyy liikaa. Vaha voi kerääntyä korvavahatulpaksi, joka laajentuu kostuessaan ja tukkii koko korvakäytävän. Kuulo voi heikentyä ja tuntuu huminan tai painon tunnetta. Vahatulppa estää korvan luonnollisen puhdistumisen ja seurauksena voi olla korvakäytäväntulehdus, kipua, kutinaa tai vuotoa. Korvan puhdistaminen pumpulipuikolla voi houkuttaa, vaikka sitä pitäisi välttää: puikko vain työntää vahaa syvemmälle korvaan. Lääkäri hoitaa korvakäytäväntulehduksen. Korvan voi puhdistaa vahatulpasta käyttämällä hoitoöljyjä, jotka pehmentävät vaikun. Hoitaja voi myös puhdistaa korvan huuhtelemalla.

Älä puhdista korvasi ihoa rikki!

Myös korvien kutina saa kaivamaan niitä ja samalla mekaanisesti puhdistamaan korvia. Korvien puhdistaminen rapsuttamalla tai pumpulipuikolla hankaamalla vaurioittaa korvan ihoa. Korvakäytävän tulehduksen syynä on yleisimmin korvakäytävän ihon vahingoittuminen korvan kaivamisen seurauksena. Korvien kutina voi johtua bakteeritulehduksesta, ihottumasta, hiivasta, sienestä tai allergisesta reaktiosta.

Lasten korvien puhdistaminen

Lasten korvia on haastavaa puhdistaa. Lapsilla yleisessä välikorvantulehduksessa korvasta voi valua eritettä, joka saattaa yhdessä korvavahan kanssa tukkia korvakäytävän. Lapsilla korvakäytävä on lyhyt ja pumpulipuikko voi rikkoa tärykalvon. Korvien puhdistuksessa hyvä apu onkin korvaan suihkutettava hoitoöljy. Öljy hoitaa korvakäytävän ihoa, notkistaa korvavahan ja saa sen valumaan luonnollisesti ulos korvasta. Hoitoöljyillä voi myös olla antibakteerisia ja antifungaalisia (fungus=sieni) vaikutuksia, jolloin öljy toimii tulehdusta ennaltaehkäisevästi korvia puhdistettaessa.

Uimarin korva

Korvan kutina voi johtua myös siitä, että korva kastuu vedestä usein ja vesi kuivattaa korvaa. Korvien jatkuva kastuminen altistaa puolestaan korvakäytävän tulehduksille. Henkilölle, jolla esiintyy toistuvia korvakäytävän tulehduksia, saattaa kehittyä niin kutsuttu uimarin korva. Vaivan ominaispiirre on korvakäytävää ahtauttavat ihonalaiset luukyhmyt, joiden seurauksena korvakäytävä ahtautuu ja altistuu entistä enemmän tulehduksille. Uimareiden tulisikin estää veden pääsy korviin esimerkiksi korvatulpilla, jos on taipumusta korvien tulehduksiin.

Kuulokojeiden käyttö lisää korvavahan muodostumista ja tulehdusriskiä

Ikäihmisillä kuulon huonontuminen ja siitä johtuva kuulokojeiden käyttö saattaa lisätä korvavahan muodostumista. Tukkeutunut korvakäytävä heikentää kuuloa entisestään. Kuulokojeen käyttö lisää hieman myös korvakäytävän tulehtumisriskiä. Tulehtuminen voi johtua tarpeellisen ilmastoinnin puuttumisesta tai korvakappaleen aiheuttamasta hankautumisesta. Kuulokojeiden laitevalmistajat suosittelevat ottamaan kojeen pois yön ajaksi, jotta korvakäytävä tuulettuu. Kuulokoje tule myös puhdistaa säännöllisesti ja korvia voi puhdistaa ja hoitaa apteekista saatavalla hoitoöljyllä.