Moni säännöllisesti käytettävä lääkitys johtaa ummetukseen

Moni lääke voi johtaa sivuvaikutuksena vatsan toiminnan hidastumiseen ja edelleen ummetukseen. Ummetukseen ennaltaehkäisevästi vaikuttava hoito on suositeltavaa aloittaa kun tällainen ummetukseen johtava lääke ollaan aloittamassa. Ummetusta on odotettavissa mm. monille paljon käytettyjen lääkkeiden käyttäjille: voimakkaat kipulääkkeet (opioidit), kolesteroli-, nesteenpoisto-, sydän- ja masennuslääkkeet. Reseptilääkityksen määrännyt lääkäri ja edelleen apteekkilainen saattaa helposti unohtaa mainita lääkkeen johtavan ummetukseen ja neuvoa ummetuksen ennaltaehkäisyn potilaalle. Pelkillä elämäntapamuutoksilla voidaan harvoin estää lääkkeen aiheuttama ummetus.

Mitä lääkkeeksi ummetukseen?

Järkevä lääke ummetukseen on ummetuksen aiheuttajien tunnistaminen ja ennaltaehkäisevä hoito. Kovaan vatsaan on lääkityksen lisäksi monta yksilöllistä syytä ja ummetuksesta kärsiikin peräti viidennes suomalaisista jossain elämän vaiheessa. Elämäntavat ja -tilanteet vaikuttavat suolen toimintaan ratkaisevasti. Vähäinen kuidunsaanti, niukka juominen ja vähäinen liikunta ovat tyypillisiä ummetuksen aiheuttajia. Matkustaminen tai vieraassa ympäristössä WC:ssä asioiminen saa monien vatsan helposti kovaksi. Väestössä todella yleinen toiminnallinen vatsavaiva, ärtyvä suoli -oireyhtymä eli IBS, aiheuttaa monilla ummetusta tai ummetuksen ja löysän vatsan vaihtelua. Suolen toiminnan hidastumisen syitä ovat myös monet sairaudet.

Lääke ummetukseen on veden tuominen kuivuneeseen suolen sisältöön

Ummetus on elämänlaatua heikentävä vaiva, jolta jokainen haluaa varmasti välttyä. Ummetuksessa suolen sisältö on liian kuiva ja yksinkertaisin lääke ummetukseen on tämän kuivumisen estäminen. Ummetuksen ennaltaehkäisy jää kuitenkin usein tekemättä, jolloin joudutaan hoitamaan jo ummetukseksi kehittynyttä tilannetta kun oireet ovat alkaneet. Tällöin tehokas lääke ummetukseen on veden tuominen kuivuneeseen suolen sisältöön, jolloin kova ulostemassa pehmenee ja pääsee taas luonnollisesti etenemään suolistossa.

PEGITAB®-tablettien osmoottisesti laksatiiviset aineet, macrogol 3350 ja IRMOLEX®, toimivat vedensitojina ja kuljettajina suolistoon. Kumpikaan ainesosa ei toimi stimulanttina, joten tabletit eivät aiheuta arvaamatonta suolen toimintaa eikä elimistö totu niiden käyttöön. PEGITAB®in ainesosat nimenomaan tukevat suolen luonnollista toimintaa. PEGITAB®ia voivat käyttää yli 12-vuotiaat lapset ja aikuiset. Miedosti piparmintulla maustettuja purutabletteja nautitaan yhdestä kahteen tablettia vuorokaudessa tarpeen mukaan. PEGITAB -tablettien rinnalla voidaan ummetuksen oireiden mukaan tarvittaessa käyttää Movicolia, joka on lääke ummetukseen ja jonka vaikuttava aine on osmoottisesti laksatiivinen macrogol 3350.

PEGITAB® on CE-merkitty terveydenhuollon laite. PEGITAB®-tabletit ovat gluteenittomia, laktoosittomia, sokerialkoholittomia ja sokerittomia. Pahvipakkaus sisältää kolme kymmenen tabletin putkiloa, jotka kulkevat helposti mukana.

PEGITAB® - edistää säännöllistä ruoansulatusta ja estää maha-suolikanavan häiriöitä.

 

PEGITAB®

Purutabletti ummetuksen ennaltaehkäisyyn ja kovan vatsan pehmentämiseen.

Tutustu PEGITAB®iin