Histamiini-intoleranssi

Monet tavalliset ruoka-aineet aiheuttavat oireita

Moni meistä saa toisinaan oireita tiettyjen ruoka-aineiden nauttimisen yhteydessä. Pienikin määrä esimerkiksi punaviiniä tai voimakasta juustoa voi aiheuttaa päänsärkyä, kasvojen punoitusta tai nenän tukkoisuutta. Oireet voivat johtua histamiinista, jota esiintyy monissa tavallisissa ruoissa ja juomissa.

Erityisiä histamiinin lähteitä ravinnossa ovat pitkään kypsytetyt ja säilytetyt tuotteet, joihin on valmistuksen ja varastoinnin aikana kehittynyt histamiinia. Tällaisia ovat esimerkiksi monet alkoholijuomat, säilyketonnikala ja useat muut kalatuotteet, ketsuppi, kestomakkarat ja pitkään kypsytetyt juustot.

Ongelmaa kutsutaan histamiini-intoleranssiksi

Päädyttyään ravinnon mukana elimistöön histamiini aiheuttaa laajan kirjon oireita; ihoreaktioita, kuten punoitusta ja kutinaa, tai päänsärkyä, migreeniä, vatsaoireita ja jopa hengenahdistusta ja sydänoireita kuten sydämentykytystä tai verenpaineen laskua. Oireyhtymää kutsutaan histamiini-intoleranssiksi.

Histamiini-intoleranssin oireet alkavat muutaman minuutin tai jopa tuntien kuluttua histamiinipitoisen ravinnon nauttimisen jälkeen. Oireiden vakavuus riippuu nautitun histamiinin kokonaismäärästä sekä elimistön tuottaman histamiinia pilkkovan diamiinioksidaasin määrästä.

Histamiini-intoleranssi on yleinen ongelma

Diamiinioksidaasi DAO on entsyymi, jota elimistö tuottaa pilkkomaan ruoan sisältämää histamiinia mahasuolikanavassa. Histamiini-intoleranssissa elimistön oma DAO-entsyymin tuotanto ei ole riittävää ja histamiinia pääsee imeytymään elimistöön. Imeytynyt histamiini aiheuttaa aikaisemmin kuvattuja oireita.

Jos negatiivisista ruoka-aineallergiatesteistä huolimattasaat oireita, saatat olla histamiini-intolerantikko

Histamiini-intoleranssin oireet alkavat muutaman minuutin tai vasta jopa tuntien kuluttua histamiinipitoisen ravinnon nauttimisen jälkeen. Oireiden vakavuus riippuu nautitun histamiinin kokonaismäärästä sekä elimistön tuottaman histamiinia pilkkovan diamiinioksidaasin määrästä. Histamiinia voi myös kertyä elimistöön päivän mittaan yhdestä tai useammasta eri ruoka-aineesta.

Alkoholi, tee, kahvi ja suklaa estävät DAO-entsyyminvapautumista ja ovat histamiini-intoleranssia voimistavia tekijöitä

Tiesitkö...

  •  Sekä tuore että kypsytetty tonnikala voi sisältää erityisen paljon histamiinia
  •  Voimakkaat juustot ja ketsuppi voivat olla hyvinkin histamiinipitoisia
  •  Savustaminen ja grillaaminen lisäävät ruoan histamiinipitoisuutta
  •  Histamiiniherkkyys on erilainen eri päivinä
  •  Histamiini-intolerantikko ei aina osaa sanoa mikä ruoka tai juoma oireet aiheuttaa

Myös monet lisäaineet ja lääkeaineet vaikuttavat histamiinin imeytymiseen.