Matkailijan TOP 5 terveysvinkit

Matkustaminen on ihanaa. Onko parempaa tunnetta kuin jättää arki taakse ja suunnata kohti uusia seikkailuja? Toinen nauttii matkalle valmistautumisesta, toinen pakkaa passin ja hammasharjan ja lähtee. Vaikka matkustus onkin elämän suola ja mielenvirkistystä, kuuluu siihen asioita, jotka rasittavat kehojamme eri tavoin. Keräsimme omat TOP5 vinkit, miten ratkaista yleisimmät ja arkisimmat matkustamiseen liittyvät terveysongelmat.

1 Turvotus ja ilmavaivat

Tapahtui matkustaminen kohteeseen sitten autolla, junalla, laivalla tai lentokoneella, tarkoittaa se usein istumista ja oloa paikallaan pitkiäkin aikoja. On tavallista, että elimistö reagoi liikkumattomuuteen turvotellen ja lisäten suolistokaasuja.

Vatsan turpoaminen ja ilmavaivat korostuvat entisestään lentomatkailussa. Syynä tähän on lentokoneen sisällä tapahtuva ilmanpaineen vaihtelu. Mitä korkeammalla ollaan, sitä pienempi on ilmanpaine. Matkustamon ilmanpaine on usein sama kuin 1 500–1 800 metrin korkeudessa. Kun ilmanpaine laskee, kaasujen, kuten suolistokaasujen, tilavuus kasvaa. Vatsa turpoaa, koska siellä on enemmän ilmaa.

Ennen lentoa kannattaa välttää suolistokaasuja lisääviä ruokia. Lennon aikana voi pyrkiä liikkumaan olon keventämiseksi ja ottaa avuksi i say: TURVOTUS & IBS-OIREET -kapselit. Kapseleiden sisältämä simetikoni vähentää suolistokaasuja ja piparminttuöljy rauhoittaa suolistoa.

2 Kuiva nenä

Moni havahtuu vasta matkalla kuivaan sisäilmaan ja sen vaikutuksiin esimerkiksi nenässä. Esimerkiksi lentokoneissa ilmankosteus on tavallisesti vain 12 prosenttia, kun optimaalinen kosteusprosentti sisätiloissa on noin 45 prosenttia. Matkakohteessa sisäilman kuivuus todennäköisesti jatkuu, sillä turistien suosimissa paikoissa hotellit ovat ilmastoituja, niin kuin taksit, ravintolat ja kauppakeskukset. Vuoristokohteissa ja aavikoiden läheisyydessä ilmasto on luonnostaankin kuiva.

Kuivan nenän hoito on kätevintä kosteuttavalla ja helposti mukana kulkevalla nenäsuihkeella. Nezantol-nenäsuihkeessa on puhdistavan merisuolaliuoksen lisäksi kasviglyseriiniä, joka voitelee nenää ja auttaa säilyttämään nenän kosteuden. Nezantol sisältää myös Yerba Santa -rohdosta, jonka ansiosta suihkeen liuos kiinnittyy limakalvoille, eikä valu.

3 Kuivat silmät

Myös silmät rasittuvat ja väsyvät matkalla; kenties valvomisesta johtuen, mutta myös kulkuvälineiden ja hotellien tehokas ilmastointi ja siitä johtuva matala ilmankosteus tuovat ongelmia kuivasilmäisyyteen taipuvaisille. Silmien kuivumisen oireita ovat esimerkiksi kutina, vetistäminen, roskan tunne, polttelu, punoitus, valonarkuus, ärsytys ja näöntarkkuuden vaihtelut.

Ilmankosteudeltaan lentokone on kuin lentävä Saharan autiomaa. Lentokoneiden ilmanvaihto perustuu ulkoa otettavaan korvausilmaan, joka on koneen kannalta taloudellisimmassa lentokorkeudessa, yli 10 km:ssä, on hyvin kylmää ja hyvin kuivaa. Lentokoneessa on tärkeää juoda paljon, jotta elimistö ei kuivuisi.

Matkailu omalla autollakin rasittaa silmiä, paitsi mahdollisen ilmastoinnin takia, myös vähenevän silmänräpyttelyn takia. Kuivumisen kannalta oleellinen ilmiö on se, kun keskitymme katsomaan tarkasti tietä ja liikennettä, eivätkä silmät räpyttele niin taajaan kuin normaalisti. Tällöin silmää voiteleva, öljymäinen kyynelnesteen osa ei levity kunnolla silmän pinnalle ja silmän pinnalle muodostuu kuivia ja kutisevia kohtia. Öljymäisen pinnan puutteen takia silmästä haihtuu kosteutta enemmän kuin tavallisesti ja elimistö yrittää kompensoida kosteuden haihtumista tuottamalla ylimäärin kyynelnestettä, jolloin silmät alkavat vuotaa.

Silmien kuivumiseen matkalla voi varautua etukäteen. Pakkaa mukaan Tearsagain silmäsuihke, jonka sisältämät liposomit vakauttavat silmän pinnan ja pitävät silmän oman kosteuden tallessa. Mikä hienointa, Tearsagain suihkautetaan kätevästi suljetuille silmille!

4 Matkapahoinvointi

Matkapahoinvointi itsellä tai matkaseuralla voi pilata koko reissun. Matkapahoinvoinnista kärsii joka kolmas, yleisimmin 2-15-vuotiaat lapset. Matkapahoinvointi johtuu tasapainoa aistivan sisäkorvan ärsytyksestä, jota syntyy heiluvassa liikkeessä. Joskus myös tasapainoelimen ja silmien antaman näköaistimuksen informaatiot ovat ristiriidassa keskenään, mikä aiheuttaa pahoinvoinnin tunnetta, esimerkiksi kulkuvälineen sisätilassa oleskeltaessa, kun silmät eivät rekisteröi liikettä maahan tai veteen nähden.

Matkapahoinvointia voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa painamalla ranteista löytyviä Nei-Kuan akupisteitä. Molempien ranteiden akupisteiden painaminen yhtä aikaa on hankalaa. Sea-Band -pahoinvointirannekkeiden avulla paine on helppo kohdistaa oikeaan paikkaan. Vaste syntyy muutamien minuuttien aikana ja säilyy rannekkeiden ollessa paikoillaan. Sea-Band -pahoinvointirannekkeiden avulla matkapahoinvointia voidaan hoitaa helposti ja luotettavasti ilman lääkkeitä. Niitä voi käyttää koko matkan ajan tai tarvittaessa.

5 Puutteellinen intiimihygienia

Naisen toilettilaukkuun kuuluvat intiimipyyhkeet, etenkin matkoilla. Matkustellessa mahdollisuus intiimihygieniaan voi olla rajattu. Uusi ympäristö, sen bakteeristo, lämpötila ja uiminen niin luonnon- kuin allasvedessä voivat vaikuttaa intiimialueiden hyvinvointiin.

Kätevin tapa huolehtia intiimialueen hyvinvoinnista on käyttää matkan aikana intiimipyyhkeitä. VeriGentle intiimipyyhkeet raikastavat ja tuovat varman olon kaikissa olosuhteissa, esimerkiksi silloin kun kuukautiset tuovat oman haasteensa varsinkin lämpimissä maissa.

 

isay: TURVOTUS & IBS-OIREET

Turvotuksen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.

Tutustu isay: TURVOTUS & IBS-OIREET

 

Nezantol

Suihke kuivalle nenälle. 


Tutustu Nezantoliin

 

Tearsagain

Silmäsuihke kuiville silmille.

Tutustu Tearsagainiin

 

Tearsagain Sensitive

Silmäsuihke kuiville, herkille silmille.

Tutustu Tearsagain Sensitiveen

 

SEA-BAND -rannekkeet

Lääkkeetön helpotus matkapahoinvointiin.

Tutustu SEA-BANDiin

 

VeriGentle

Hoitavat ja suojaavat intiimipyyhkeet.

Tutustu VeriGentle intiimipyyhkeisiin