Nenä tukossa?
- Pidä huolta nenästäsi

Tukkoista nenää avaavat lääkesumutteet ovat tavallisimpia itsehoitolääkkeitä, joiden liian pitkään käyttöön farmaseuttinen henkilöstö puuttuu apteekissa. On tavallista, että nenäsumutteen ostajalta kysytään, miten kauan flunssa ja sumutteen käyttö ovat jatkuneet. Kysyminen on paikallaan, sillä avaavien nenäsuihkeiden käyttö tulisi lopettaa viiden, maksimissaan 10 päivän jälkeen.

Flunssan tai poskiontelontulehduksen aikana turvonneet limakalvot häiritsevät hengittämistä ja nukkuminen voi olla hankalaa. Avaava suihke auttaa tällöin avaamaan sieraimet. Avaavien suihkeiden käyttöä on kuitenkin hyvä rajoittaa, sillä liian pitkään käytettynä ne aiheuttavat nenän limakalvojen kuivumista ja turvotusta. Nenän avaajasta voikin tulla tukkoisuuden ylläpitäjä, eikä kierteestä ole helppo päästä eroon. Limakalvojaan ei kuitenkaan tulisi päästää liian kuiviksi, sillä tukkoisuuden tunteen lisäksi kuivat limakalvot päästävät helpommin taudinaiheuttajia läpi ja infektioriski kasvaa.

Hoitava sumute ratkaisuna tukkoisuuteen

Jos avaavaa lääkesumutetta on tullut käytetyksi liian pitkään, kannattaa aloittaa ´nenän limakalvojen kuntoutus´, johon kuuluu huuhtelu nenänhuuhtelukannulla tai -ruiskulla sekä kosteuttavan nenäsumutteen käyttö. Huuhtelu puhdistaa nenää ja vähentää turvotusta. Nenän kosteuttaminen suihkeen avulla kannattaa myös ottaa tavaksi. Jos lääkäri määrää esimerkiksi allergia- tai kortisonisuihketta nenään, kannattaa nenänkostutusta tehostaa kuurien aikana. Nenän kuivumiseen voi varautua myös ennalta, sillä talvella ja tehokkaasti ilmastoiduissa ympäristöissä, esimerkiksi lento- tai laivamatkalla, limakalvot kuivuvat nopeasti. Nenän limakalvojen kostutukseen on apteekissa tarjolla useita vaihtoehtoja.

Millainen on kosteuttava nenäsumute?

Apteekin nenänkostutusvalikoima pitää sisällään vesi- tai öljypohjaisia suihkeita, joista voi valita mieleisensä. Nezantol-nenäsuihke on merisuolaliuospohjainen suihke, joka sisältää myös nenää hyvin voitelevia ainesosia. Nezantol kosteuttaa limakalvoja pitkäkestoisesti ja se sopii säännölliseen käyttöön. Suihke on säilöntäaineeton ja sitä voivat käyttää sekä aikuiset että lapset.

Lähteet: Elina Aaltonen, Terveydeksi! -blogi https://www.apteekki.fi/terveydeksi/blogi/nuhasumutteella-nena-tukkoon.html

www.nezantol.fi

 

Nezantol

Suihke kuivalle nenälle. 


Tutustu Nezantoliin