Ummetus

Ummetus on hyvin yleinen vatsavaiva. Ummetuksessa ulostamistiheys harvenee ja ulostemassan määrä pienenee. Usein uloste on hyvin kovaa ja ulostaminen tekee kipeää. Vatsa on kipeä ja turvottaa.

Ummetuksen aiheuttajia on lukuisia. Suolen hidas toiminta voi olla seurausta vääränlaisista ruokatottumuksista, esimerkiksi kuitua saadaan liian vähän tai sitä saadaan liikaa. Myös monet lääkkeet voivat vaikuttaa vatsan toimintaan. Moniin aineenvaihduntatauteihin ja neurologisiin sairauksiin liittyy ummetusta. Ummetus usein lisääntyy myös iän myötä, kun suoliston toiminta hidastuu.

Toiminnallisen ummetuksen kotihoidoksi suositellaan kuidun lisäämistä ruokavalioon ja riittävän veden juominen: kaksi litraa päivässä. Liikunta lisää myös luontaisesti suolen liikettä.

Apteekin ummetusvalmisteet käyvät kovan vatsan omahoidoksi. Niistä osa kasvattavat ulostemassaa ja helpottavat ulostamista, toiset vilkastuttavat suolen toimintaa. Jälkimmäisiä suositellaan vain kuureina. Ummetus, joka ei mene ohi, vaatii lääkärissä käyntiä. Samoin, jos ulosteen mukana tulee verta.

 

PEGITAB®

Purutabletti ummetuksen ennaltaehkäisyyn ja kovan vatsan pehmentämiseen.

Tutustu PEGITAB®iin

 

Moni säännöllisesti käytettävä lääke johtaa ummetukseen

Monen lääkkeen sivuvaikutuksena on vatsan toiminnan hidastuminen.