Vatsatauti tarttuu helposti

Vatsataudilla tarkoitetaan yleensä bakteerin tai useimmiten viruksen aiheuttamaa ohimenevää tautia. Vatsataudin kuvaan kuuluu pahoinvointi, vatsakipu, oksentelu, ripuli ja näiden oireiden yhdistelmät. Vatsataudin oireet riippuvat mm. taudinaiheuttajamikrobin ominaisuuksista ja potilaan yleiskunnosta ja saadusta mikrobiannoksesta. Vatsatauti on inhottava vieras ja tarttuu pisaratartuntana helposti paikoissa joissa on tiheästi ihmisiä. Lue sivuiltamme lisää, kuinka voit pitää parempaa huolta vatsastasi ja parantaa vastustuskykyäsi.

Vatsataudin ennaltaehkäisy maitohappobakteereilla

Monet vatsatautia aiheuttavat virukset vaeltavat maapallolla aiheuttaen säännöllisesti epidemioita. Vatsataudille suotuisia leviämispaikkoja ovat päiväkodit ja koulut, joissa lapsia on tiheästi ja hygieniasta huolehtiminen on työlästä. Matkustaminen eksoottisiin maihin on myös riski saada vatsatauti kun ruoansulatuskanava kohtaa sille vieraita mikrobeja. Helpoin tapa ennaltaehkäistä vatsatauti on hyvä käsien pesu varsinkin ennen ruokailua ja WC käyntien jälkeen. Maailman tutkituin maitohappobakteeri, Lactobacillus rhamnosus GG ennaltaehkäisee vatsataudin syntyä ja lyhentää taudin kestoaikaa (1.).

Nestehukka vaarana vatsataudin aikana

Vatsatautiin ei ole parantavaa lääkettä, mutta oireita voidaan hoitaa. Vatsatauti paranee kun taudinaiheuttaja on poistunut elimistöstä. Vatsataudin aikana keho menettää nestettä löysien ulosteiden ja oksentelun mukana. Vatsataudissa yleinen kuume haihduttaa myös kehon nestevarastoja. Nesteen mukana poistuu keholle tärkeitä ´suoloja´ eli elektrolyyttejä. Näiden suolojen puute aiheuttaa vatsataudin oireisiin liittyvää vetämätöntä oloa ja päänsärkyä. Myös energian saanti on vatsataudin aikana heikkoa kun ruoka ei pysy sisällä tai se menee nopeasti ruoansulatuskanavan läpi. Sokeria ja suoloja sisältävien nesteiden runsas juominen on välttämätöntä kehon kuivumisen ehkäisemiseksi. Varsinkin lapsilla, vanhuksilla ja heikkokuntoisilla tämä on tärkein huomioitava asia vatsataudin aikana.

Vatsatautiin avuksi maitohappobakteereita sekä elimistön omia suoloja ja sokereita

Juotavat nesteytysjuomat eli glukoosi-elektrolyyttijuomat (nk. ORS-juoma, engl. oral rehydratin solution). sisältävät keholle välttämättömiä suoloja ja sokereita, joita menetetään vatsataudin aikana. Glukoosi on kehon käyttöön sellaisenaan oikea sokeri ja elektrolyyteillä tarkoitetaan natrium- ja kaliumsuoloja. Glukoosin ja elektrolyyttien pitoisuus juomassa on sellainen, että ne imeytyvät nopeasti kehoon nauttimisen jälkeen myös vatsataudin aikana.

Floridral on hyvänmakuinen glukoosi-elektrolyyttiliuos, joka sisältää  Lactobacillus rhamnosus GG maitohappobakteeria.  Floridral-juoman glukoosi-elektrolyyttikoostumus täyttää ESPGHAN:n vaatimukset (2). Floridral Baby maistuu banaanille eikä sisällä keinotekoisia makeutusaineita, joten se sopii yli 6 kk:n ikäisille ja yli 8 kg:n painoisille lapsille. Floridral Vadelma on makeutettu sukraloosilla. Kun jauhepussit on sekoitettu kahteen desilitraan vettä, sisältää liuos elimistöön helposti imeytyvän pitoisuuden elektrolyyttejä ja glukoosia.

1. M. Saxelin: Suomen Lääkärilehti. 2003, 34:3313-9.
2. The European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition.
 

Floridral

Suoliston ja nestetasapainon tukemiseen.

Tutustu Floridraliin