Pissattaa ja kirvelee - taasko virtsatietulehdus?

Virtsatietulehdukset ovat hengitystieinfektioiden jälkeen toiseksi yleisimpiä infektioita. Niitä hoidetaan Suomessa vuosittain useita satoja tuhansia. Antibioottihoidon lisäksi tai vaihtoehdoksi apua löytyy luonnon yhdisteistä.

Virtsatietulehdus syntyy peräaukon ympäristön bakteerien noustessa virtsaputkea pitkin virtsarakkoon. Tavallisin virtsatietulehduksia aiheuttava bakteeri on E. coli, joka aiheuttaa lähes 90 % tulehduksista. Virtsarakossa bakteerit lisääntyvät ja aiheuttavat tulehduksen tarttumalla virtsateiden limakalvoon. Tätä kutsutaan alempien virtsateiden tulehdukseksi.

Virtsatietulehdukset ovat pääasiassa naisten sairauksia, syynä naisten lyhyempi virtsaputki. Jopa puolet naisista sairastaa ainakin yhden virtsatietulehduksen elämänsä aikana. Ikääntyminen kasvattaa sairastumisen riskiä. Vastoin yleistä uskomusta kylmettyminen ja uiminen eivät lisää tulehdusten riskiä. Virtsatietulehdus ei ole sukupuolitauti eikä tulehduksen synnylle useimmiten löydy mitään selvää syytä. Tulehduksista 20 – 40 % on toistuvia.

Virtsatietulehduksen oireet helposti tunnistettavissa

Virtsatietulehdukseen liittyy kirvelyä ja kipua virtsatessa sekä voimakasta ja lisääntynyttä tarvetta virtsata. Lisäksi virtsa on sameaa ja voimakkaan hajuista.

Virtsatietulehdukset paranevat monesti hoidottakin muutamassa päivässä, mutta perinteisesti niiden hoitoon on määrätty antibiootteja. Myös toistuvien virtsatietulehdusten ennaltaehkäisyyn käytetään lääkehoitoa.

A-tyypin proantosyanidiinit virtsatietulehduksen ehkäisyyn

Proantosyanidiinit eli PAC-yhdisteet ovat pienistä molekyyleistä muodostuneita polymeerejä. Kun molekyylit ovat liittyneet toisiinsa kaksoissidoksin, puhutaan A-tyypin PAC-yhdisteistä. Nimenomaan A-tyypin PAC-yhdisteillä on todettu virtsatietulehduksia aiheuttavan E. coli -bakteerin tarttumista estävää vaikutusta*. Karpalo on yksi ainoista ravintoaineista, jonka proantosyanidiinit ovat bakteerien kasvua estäviä A-tyypin PAC-yhdisteitä


*Howell et al. Dosage effect on uropathogenic Escherichia coli anti-adhesion activity in urine following consumption of cranberry powder standardized for proanthocyanidin content: a multicentric randomized double blind study. BMC Inf Dis. 2010. 10:94.
 

TraneMax Forte

Vahva proantosyanidiinivalmiste karpalosta naiselliseen hyvinvointiin.

Tutustu TraneMax Forteen

 

i say: URINARY TRACT INFECTION TEST

Kotitesti virtsatietulehduksen diagnosointiin.

Tutustu i say: UTI Testiin